Om mina utflykter i Skåne, fjällvandringar, resor, katter.

Written by: Ulf Mjörnmark
Mior: bloggen är frusen

Denna blogg finns nu på:
http://upplevmior.blogspot.com/

Uppdateringar på mina websidor ges på
Facebook

Ulf


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Malmö - Slottsträdgården
21/7 2010: Tänkt vandra vid Klagshamn söder om Malmö. När jag går av tåget i Malmö tar värmen kål på mig. Byter mål. Strosar sakta förbi Sjömanskyrkan till slottsträdgården vid Malmöhus slott. Går över Slottsbron vid Kärlekens allé i Kungsparken. Följer vallgraven, förbi något som liknar en rekunstruktion av en mur, till slottsträdgården somd rivs som en ekologisk trädgård. Trädgården är indelad i delar med olika teman, Rosengång, japansk trädgård, insektsträdgård, praktrabatt, fruktträd, med mera. På en gräsgång gör fjärilar fler fjärilar. En kvinna vattnar, det är nästan så att jag ber om en svalkande dusch. En plantskola finns för de som vill handla växter. På kanalen glider trampbåtar och kanotister sakta fram. Bortom trädgården står den fina slottsmöllan. Avslutar med ekologisk cappuccino och glass på slottsträdgårdens café.

Länkar:
Slottsträdgården i Malmö
Slottsträdgårdens café

Bilder och dagbok finns på min sida om Slottsträdgården i Malmö.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Hösttur till Linnebjer och Fågelsångsdalen
naturreservaten öster om Lund.

29/10 2010: Cyklar till Linnebjer. En nalle sitter på strövstigspekaren. En stigbjörn istället för rondellhund? Går en kort runda bland höstfärgerna. Äter lunch vid rastborder i gläntan. Vattenfåran ringlar fram genom gläntan. Gör ett kort besök i bokdungen.

Cyklar vidare i diset till Fågelsångsdalen utmed Hardebergaspåret innan Södra Sandby. Det är mycket vatten i bäckarna. Inramat i höstfärger. Blöta stigar. Höstlöv täcker den norra sluttningen som är söndertrampad av klövar. Sitter på en fallen trädstam och dricker kaffet. Framför mig har bäcken svämmat över, ett litet fall har bildats. Skymningen faller, cyklar hem.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Hembygdsparken i Hässleholm
19/7 2010: Tåg till Hässleholm. Går Första avenyen förbi Stortorget, där Våren är ständigt närvarande, hotel Statt, och upp till kyrkan högst upp. En ljus och rymlig tegelkyrka byggd 1914. Går in och tänder ett ljus.

Vid kanten till Hembygdsparken bakom kyrkan ligger hembygdsmuseet. Där finns en utställning med gåramålningar. Permanent är Skånes historia, med stenåldersfynd vid boplatsen i Mölleröd. Verktyg och redskap, hantverksverkstäder. Vid mitt senaste besök visades med förtjusning en penisbatong, gjord av penisar från avrättade tjuvar. Hittar den inte, mannen i receptionen vet inget om den. Eller var det tjurar? Eller ett påhittat minne? Det är nog fyrtio år sedan jag var här inne.

Gär ner i Hembygdsparken förbi Axel Ebbes staty Snapphanen. Till parken har man flyttat ett antal gamla hus. Vid ankdammen står Verumssågen och en skvaltkvarn. En anlagd bäck porlar ner från kvarnbacken där det står en väderkvarn från Öland. Vid ankdammen är en lekplats. Nedanför museet är en gräsmatta med scen. Här och där står kopior av forntida gravar. Förr fanns cafeet i den vackra Läredagården, som någon satte fyr på. Sedan flyttade man dit ett av stadens äldsta hus, som nu är kaffestuga. På ovanvåningen är konstutställning och ett antikvariat. Antikvariatet är några kartonger med böcker. Väljer hallonpaj och kaffe.

Av gamla träd (döda almar) har man gjort figurer. Bland husen finns en urmakarverkstad, Hovdalatorpet från 1600-talet, Sörby prästgård, och Vannarödstorpet från 1600-talet. På en rullstensås ligger en sten med kors på, och kvarnstenar. Undrar var de kommer från? Nedanför åsen är stallet, här fanns förr djur. På andra sidan Kristianstadsvägen är en relativt nyanlagd damm. Därefter liggern stadens nöjespalats, Björksäter, Björket kallat. Inget där just nu så jag går till järnvägsstattionen för hemfärd.

Länk: Västra Göinge Hembygdsförening

Bilder och dagbok finns på min sida Hembygdsparken i Hässleholm.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Naturreservatet Borgen
vid Vallåkra i Rååns dalgång, med bäckdalgångar och en fornborg på en skogklädd platå.

28/10 2010: Haren väntar... på stationen i Vallåkra, på vad vet jag inte, den går inte på tåget. Går till stenkärlsfabriken där jag följer stigen utmed den till brädden fyllda bäcken. De höstfärgade löven ger en vacker inramning. Där bäcken går under järnvägen är en gångbro över bäckfåran. Över den välfyllda slambruna Råån är en gångbro. Följer stigen utmed ån fram till Borgenbäckens bäckravin, stigen fortsätter upp längs bäcken. Magnifika höstfärger. Korsar bäcken på bro. Ser utöver betesmark. Vidare upp i den höstskrudade bäckdalgången. Träd ligger fallna och mossbelupna över bäcken. Korsar åter bäcken.

Kommer upp till en vändplats, som också kan användas som parkering. Står några bilar, det är gyttjigt efter regnet, skräp ligger slängt. En grusväg leder hit. Går över bäcken, upp i skogen. En stig ska gå här, ser överväxt ut. En murken stätta. Från parkeringen tar jag stigen mot platån med fornborgen. En förfallen bänk, räcke förhindrar att man ramlar nerför slänten i bäckravinen. Högst upp är rester av en jordvall och vallgrav efter en fornborg. Även rest av en gravhög. Sluttar brant ner mot alla håll. förstår att man valde platsen. Sätter mig på en fallen trädstam och äter lunch.

Går den branta stigen rakt ner, det är blött och slipprigt. Tjatjatja.. en ekorre tjattrar mot mig från ett träd. Kommer välbehållen ner och går tillbaka mot stenkärlsfabriken. Följer en mindre stig som går in till en plats där det verkar ha varit en lertäkt till stenkärlen. Tittar in i butiken och byter några ord med ägaren. 'Visst är det vackert med alla höstfärger. Har du sett öringen vandra?' säger hon. 'Öring?' undrar jag. 'Ja, de vandrar uppför bäckarna nu.' Går och ställer mig vid bäcken för öringspaning. Kommer ingen. En man passerar med fotoutrustning. 'Har du sett någon öring?' ropar han. 'Nä, och inte vid den andra bäcken heller. Har du?' svarar jag och försöker låta kunnig. 'Nä'. Dags att ta tåget hem. Haren väntar...0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Fornminnen - utgrävningarna vid Uppåkra
'Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersstad'.
8/7 2010: Cyklar till Uppåkra kyrka. På ett fält söder om kyrkan pågårårets utgrävningar. Vid parkeringen bakom kyrkan är det samling för deguidade turerna. Vi är ett fyrtiotal som lyssnar på en bra guide. Dettavar under tusen år från 100-talet ett maktcentrum som man tror sträcktesig över 40 hektar. Det är bara en mindre del som grävts ut. I år grävsdär man tidigare hittade ett nedbränt hus med skelett i. Där låg ocksåett högt hus, troligen kulthus. Högt, eftersom det var pålat djupt. Ettrödfärgat jordlager i stolphålen tyder på brand. Kontakt med omvärdenfanns, romerska silvermynt har hittats. Över utgrävningen är ett tältdit en man anlagt en grusgång. Därinne finns en liten läktare föråskådarna. Fynd av benbitar, glas, keramikskärvor, och ett mynt.Utanför sållas jord. Guiden berättar entusiastiskt. Symbolen förutgrävningarna, Musse Pigg huvudet, kan man se tillsammans med mångafler fynd på historiska museet i Lund. Huvudet tros föreställa ettlejon, inte särskilt likt men tillverkaren hade nog aldrig sett ettlejon, och suttit på en kvinnas dräktspänne. Huvudet pryder flaggspeletvid inkörseln till kyrkan, I den förre detta prästgården finns bl.a.kaffe och glass att köpa. Det är varmt, sätter mig på gräset i skugganunder träden. Det planeras ett arkeologiskt center här. Vi får se,sådant brukar ta tid.

Bilder och dagbok finns på min sida om utgrävningarna i Uppåkra.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kusten - Skanörs revlar
sandrevel som sträcker sig flera kilometer norrut från Skanör. Känt bland nakenbadare och ornitologer.

26/10 2010: Gäss lyfter när jag går förbi dem vid Flommen på min väg till Skanörs hamn. Jag går över vägen till hamnen och norrut mot sandreveln. Badhytterna står vinterövergivna. Det är bara jag och de som ser ut över havet. Det blåser en frisk vind, små gäss på vågorna slår in över sandstranden. Nyinspolad tång ligger i havsbrynet. Ser inga människor men någon har nyligen gått här. Reveln är som mest några hundra meter bred och sträcker sig några  kilometer norrut, går inte att se på kartan eftersom reveln är i ständig förändring. Den verkar längre än vad kartan säger.  En del av sträckan är reserverad som nakenbad, på andra sidan viken Bakdjupet i öster är en naturistcamping. På större delen av reveln växer olika sorters gräs. Solen leker med bladen. Håller ögonen öppna efter ett mindre skreppsvrak, som jag läst ska ligga här. Hittar det inte, det har nog spolats iväg någon annanstans. I norr skymtar Öresundsbron och vindkraftsparken.

Reveln smalnar av, den blir några meter bred för att till slut försvinna helt under vattnet. Går några meter längre, en oväntat hög våg fyller min ena stövel med vatten. Återvänder till reveln. Spanar efter fågel. Detta är ett fågelskyddsområde, med beträdansförbud under häckningstider. Nu är det tomt. Nej, där är en! Därborta är en hel flock. Hela flocken lyfter, cirklar runt, och landar igen. Undrar vad det är? Slår mig ner i lä, äter lunch, dricker kaffe och cognac. Det är inte så dumt med en höstsemester. Går tillbaka genom gräset på revelns östra sida. Stranden är här mer otillgänglig. Det är grunt. om man vill kan man gå i vattnet. Märker att min ena stövel läcker. I söder ser jag Skanör, med kyrkan och borgruinen, närma sig. Nu är det fler som är ute och rör på sig, framförallt med hund.

Vill ha fisk. Fiskhuset i hamnen har öppet. Köper rökt sill till kvällen. Mycket nöjd med min dag tar jag bussen hem.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Fornminnen - runstenarna vid Simris kyrka
7/7 2010: Går av Skåneexpressen vid hållplatsen strax norr om Simris väster om Simrishamn. Det är en kort vandring på vägen in till byn Simris. Runstenarna står på en gräsmatta, i skuggan under stora träd, vid parkeringen öster om kyrkan. Skyltat. Det är två stenar, sandstenar. De är sirligt utsmyckade, vackra. Bägge är resta efter döda män, på den ena ber man att Gud ska hjälpa hans själ. De var ett tag en del av kyrkogårdsmuren. Kyrkan är låst. Liksom många andra 1100-tals kyrkor är den om- och tillbyggd under årens lopp. Går Simris bygata västerut till en begravningsplats. Behöver en toalett. Hittar en utedassliknande sak i ett skjul. Åt andra hållet på gatan, österut från kyrkan sett, är 'Knallens smedja'. Försöker tolka beskrivningen av öppettiderna. Drar slutsatsen att om det inte är stängt, så är det öppet. Så nu är det stängt. Slår mig ner på en bänk mot bårhuset vid runstenarna och äter lunchen. Sedan är det dags att gå till bussen.

Bilder och dagbok finns på min sida runstenarna vid Simris kyrka.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Fornminnen - Skepparslövs skansar
ett försvarsverk från Skånska kriget 1675-79, uppförd 22-23 juli 1678 av svenska trupper för att förhindra danskarna från att bryta belägringen av Kristianstad.

25/10 2010: Det är gryningsljus när jag går på Skåneexpressen 1 vid Lund norra tpl. Går av vid Vä E22. Passerar genom villakvarter till idrottsplatsen och ett elljusspår. Här är en informationsskylt om Klackabacken. Det finns en strövstig utsatt på kartan som passerar förbi skansarna. Det är bara att följa strövstigen som är markerad med brandgula markeringar. Stigen passerar andra sevärdheter. Tar slingan moturs. Går in i en hage. Utmed landsvägen intill är en stor sten, Prickestenen. Ett flyttblock med stora urgröpningar. Urgröpningarn användes av jättar som matskålar. I hagen finns också en forngrav i form av en långdös, en rektangulär stensättning.

Lämnar hagen. Vid Skepparslövs kvarn är en parkering. Kvarnen är en holländare från 1860-talet. Jag går landsvägen fram till Skepparslövs kyrka, vars föregångare var från 1100-talet. När man på 1840-talet byggde ny så behöll man tornet från den gamla. Återvänder till kvarnen och fortsätter på strövstigen, som nu går på vad jag tror är banvallen efter en järnväg. Går in i skogen för ett ärende, där finns en klippa. Från toppen ser man bara träd, men hösten och solen formar en vacker målning. Efter förättat värv åter till banvallen. Efter en kort sträcka in på stig och upp genom skogen. På en höjd med några träd ligger en välbevarad skans. Ett försvarsverk från Skånska kriget 1675-79, uppförd 22-23 juli 1678 av svenska trupper för att förhindra danskarna från att bryta belägringen av Kristianstad. Väl vald plats med vidsträckt utsikt över omgivningen. Vallgrav och mittkulle syns tydligt. Tar en kopp kaffe, och förflyttar mig i tankarna till natten då den byggdes. Danskarna gav upp försöket att häva belägringen när de såg skansarna. På andra sidan hagen är en skans till i en skogsdunge, utsikten skyms här av träd. Lunchdags, sätter mig på ett stengärde mellan hagarna och njuter av solen och dagens mer fredliga tider.

Längre fram på stigen ska det finnas löpgravar, förbindelsegångar mellan skansarna. Kanske där, vet inte, svårt att se. Inget uppenbart för mig. Går genom vackra hagmarker. Efter en stätta är en gravhög,med stenkanter och lätt eroderad. Men vart tar min stig vägen? Ser inga markeringar. En man med hund kommer. Frågar var idrottsplatsen ligger. Där borta. Går ditåt, dvs rakt fram från stättan utmed hagens kant. Rätt! Korsar elljuspåret, in i hage. Hela Kristianstadsplätten ligger framför mig. Är tillbaka där jag började.

Mörka moln skymmer plötsligt solen. Skyndar genom Vä. Köper en kaka att ta med hem i Cafe Sandhem i köpcentrat. Skjular medan en hagelskur drar förbi. Sedan buss hem.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåneleden: Borrby strandbad - Mälarhusen
5/7 2010: Tar morgonbussen från Ystad till Borrby strandbad. Det är inte många som är ute på förmiddagen, och det är något svalare än senare på dagen. Solen gassar redan. Den fina vita sanden kvider och glider undan när man går på den. Innanför den breda sandstranden är gräsbevuxna sanddyner, därefter tallskog. Där dallrar hettan. I söder bara hav. Går vid vattenbrynet där vattnet gjort sanden hård och lättgången. Sandslott, en del som ruiner, ligger på rad. Några båtar ligger uppdragna. En bäck meandrar över sanden på sin väg till havet. Joggare passerar. Hur orkar de i värmen? Från havet kommer en svalkande bris. Vid Mälarhusen är det mer folk. Några badar. Så gör också jag, kanske en 17 grader i vattnet? Här finns ingen restaurang eller kiosk.Men en Mälarhusflagga har de. Äter medhavd lunch, ligger utsträckt på sanden och soltorkar efter badet. Går på vägen förbi sommarhus upp till busshållplatsen vid landsvägen. Hinner med en Wallanderbakelse på Fridolfs conditori i Ystad.

Bilder och dagbok på min sida Borrby strandbad - Mälarhusen.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Söderåsen - Klöva hallar
en dramatisk sprickdalgång på norra sidan av Söderåsen.

17/10 2010: Hämtar G och Z på stationen i Teckomatorp. En katt följer våraförehavanden. Kör över Söderåsen via Stenestad till Klöva hallar. En gång en populär nöjesplats, som brann ner på 70-talet. Terrassen har renoverats och en stuga byggts av en bygdeförening. Här finns en parkering. Följer Skåneleden upp genom dalgången. Går ut på en platå med utsikt in i dalgången. Höstfärger börjar pryda träden. Fortsätter längs leden, ger plats åt häst med ryttare. Går genom vacker bokskog på böljande kullar. På flera ställen har man vidsträckt utsikt över sprickdalen, i norr mot slätten. Dalsidorna glöder i höstsolen. En stig leder neråt mot bäcken i dalgången. Frågar ett par vart den leder. De har gått nere i dalen från Klöva hallar. Fortsätter neråt. Möter två män, den ene bor i närheten och kan dalen utan och innan. Berättar om några sevärdheter. En bit längre ner är en stig till en grotta. Går dit, passerar över en rasbrant, något halt och brant. Grottan är en spricka in i berget. På andra sidan dalen sträcker sig klippan Soffebacken mot skyn. Går ner till bäcken där vi äter lunch, frodig grönska nedanför Soffebackens stup. Kanske gå tillbaka härnere? Nja, nog besvärligt för hunden. Går upp igen, genom den vackra bokskogen, för att gå till Skåneledens vindskydd Krika skog, som ligger några hundra meter från leden, i kanten till en äng. Vid sidan om är ett skydd med presenningar. Återvänder till bilen.

Kör försiktigt mot Stenestad, det är en smal slingrande brant väg. 'Utsikt' står det på en skylt. Stannar till, finns en sorts parkering. Går hundra meter in skogen, kommer till en bäck och utsikt mot höstfärgerna nere i dalgången från en klippavsats. Kör en kort sträcka till. 'Soffebacken' står det på en hemmagjord skylt, som pekar in på en tillbommad skogsväg. Finns plats att ställa bilen. F-n, en sten. Hoppas underredet höll. En cyklist stannar till. 'Det ligger en påkörd hjort på vägen, den lever fortfarande, vad gör man?'. Man ska ringa polisen 112, tror jag. Går dit för att se efter. En jägare är redan där och har precis avlivat den. Stackars hjort. Den som körde på den har bara kört vidare. Följer skogsvägen, går till höger i en korsning, en gräsväg som blir stig. Kommer fram till dalen, svårt att se om vi är på toppen av Soffebacken. Det lär vara en del som klättrar här. Någorlunda utsikt. Kör G och Z till stationen i Landskrona, sedan hem.

Länkar:
Klöva hallar
Nationella viltolycksrådet


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kusten - Långa Bryggan i Bjärred
en 500 meter lång brygga med kallbadhus och restaurang.
3/7 2010: Tar bussen till Bjärred. Vid överfarten över E6an är det kaos. Polisendirigerar. E6an är avstängd p.g.a brorivning. Går av vid Medborgarhuset. Vägskyltar visar vägen till bryggan. Vid nerfarten till parkeringen är en kiosk med glassförsäljning. Parkeringen är full, bilar cirkulerar i väntan på plats. Bryggan sträcker sig fem hundra meter ut i Öresund från badstranden, det är långgrunt. Längst ut är ett kallbadhus och en restaurang. Går ut dit. På vägen finns avsatser för vila och en badstege. Längst ut är också en välfylld badplattform. Kallbadhuset tar inträde så dit går jag inte. Inne i restaurangen är det dukat för kvällens kommande matgäster. Sätter mig ner på uteserveringen med ett glas kallt vitt vin. På ett fönster står namnen på alla som sponsrat bryggan. Provar glassbaren: pistage, något med kaffe, och hasselnöt i strut. Strosar slickandes på glassen tillbaka mot bussen hem.

Bilder och dagbok finns på min sida om Långa Bryggan i Bjärred.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Fotboll: HIF - Kalmar AIK 2-0
avgörande kvalmatch för uppflyttning till division tre.

16/10 2010: Tar tåget till Hässleholm. Går förbi min barndoms fotbollsplan. Nog inte många som använder den idag. Kaffe och tårta hos släkten som uppladdning. Går sedan till en bekant, kör till Österås idrottsplats, matchen spelas på C-planen. Ingen större tillströmning än. Det andra Hässleholmslaget, IFK, spelar degraderingsmatch på huvudplanen. Slutar 2-2 och nerflyttning till division tre. Många från publiken går över till C-planen. Andra snyltar och står utanför stängslet. Studerar Kalmars uppvärmning, ger inget. 15.00 avspark. KLANG! Rungande stolpskott från HIF. HIFs fana vajar stolt på läktaren. Får flytta mig från sidlinjen, först för linjemannen, och sedan för ett långt HIF inkast. HIF har greppet, verkar stabilt. Snygg nick, MÅL! 1-0. Härligt. Halvtid. Korv och toalettbesök. Ställer mig bak Kalmars mål. Arrggh! Så nära 2-0. HIFare på väg igenom, kapas. Solklar straff! Dessutom blir kalmariten utvisad. Säker straff, 2-0. Skönt. Vad händer? En kalmarit till blir utvisad. Måste ha snackat till sig den. Med nio man är Kalmar chanslösa. Matchen spelas av. Slutsignal och jubel. Nästa år division tre och derby mot IFK. Det ser vi fram emot.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåneleden: Tingvalla - Kärreberga
27/6 2010: Ås till Ås leden har sin ena ände vid Tingvalla i Åstorp. På strövstigar fram till Maglaby kärr. På vägar åter till Åstorp via Rävastenen, Trollbok, Björnekulla kyrka.

Bilder och dagbok finns på Tingvalla - Kärreberga.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Järavallen
ett strövområde och naturreservat mellan Barsebäckshamn och Landskrona. Här finns strandängar, tallskog, dammar, skog, motionsslingor.

10/10 2010: Är på väg mot Söderåsen. Blir tät dimma, ser knappt vägen. Ändrar planen och svänger västerut till Järavallen. Tät dimma här också. Tallstammarna står stumma och gömmer sig i dimman. Hösten har kommit, trädens blad färglägger den grå vyn. Går gångbron över E22an som delar området. Fortsätter längs östra sidan av Fågelsjön, kan svagt se konturerna av sjön.  Följer en elledning för att hitta till Badsjön. Fullt med hundar med ägare, det är någon sorts tävling som pågår. Stannar för att äta lunch, blir ombedd att flytta, man har lagt ett jaktbyte i närheten. Hundarna blir störda i 'jakten'. I norra änden av Badsjön förbereds för fler sjöar i det före detta sandtaget. Årervänder längs Badsjöns i dimman diffusa konturer. Vassen som sticker upp ur vattnet är det enda som syns ordentligt av sjön, kan svagt ana andra sidan. Går tillbaka på västra sidan av Fågelsjön med groddammarna, dimman börjar lätta. Korsar strandvägen och går ut till fågelplattformen vid strandängarna, som hålls öppna av kor. Gäss och svanar flyger under högljudda skrän ut ur och in i dimman. Kör till Barsebäckshamn, kanske cafeet i hamnen är öppet? Nej, nog stängt för säsongen? Blir istället kaffe och kaka i restaurangen på Barsebäcks golfklubb. Nu skiner plötsligt solen, sitter ute i solskenet pch njuter av värmen.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Resor: Hamburg
6/9-29/9 2010: Om en tjänsteresa till DESY i Hamburg. Bil dit med utrustningen. En timmes promenad bland 14000 blommande dahlier. Två timmars stadsvandring: Rårdhusplatsen, Nikolaikirche, utmed sjön Binnenalster. Två tidiga morgnar med kronhjortar i Duvenstedter brook norr om Hamburg. I övrigt arbete, förutom några restaurangbesök på kvällarna. Tåg hem.

Bilder och text finns på min sida om Hamburg 201009.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kyrkor - Västerstads kyrkoruin
ruinen av kyrkan i vilken nykterhetskämpen Peter Wieselgren var kyrkoherde och predikade.

9/10 2010: Ruinen ligger vid Prästgården i Västerstad, strax öster om Löberöd. Kyrkan byggdes på 1100-talet, när den nya byggdes i slutet av 1800-talet övergavs den. Kyrkan är känd för att nykterhetsaposteln Peter Wieselgren var kyrkoherde i Västerstad. Med tanke på att alkoholkonsumptioen på den tiden var betydligt högre än idag så behövdes nog en apostel. I trädgården till prästgården står en minnessten över honom. Vid muren mot vägen står ytterliggare en minnessten, den 8 oktober 1678 omringades friskyttar vid prästgården, förrådda av prästen, och dödades av en svensk ryttartrupp.

Går in till ruinen och ödekyrkogården runt den. Därinne betar får. Gamla i stort sett oläsliga gravstenar står och ligger. På tornet, som det står 1756 på, syns tegel. I ett hörn står ett altare. Ruinen har renoverats och  används vad jag vet till friluftsgudstjänster och vigslar.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Svaneholms slott
26/6 2010: Kör till Svaneholms slott, med anor från 1500-talet, norr om Skurup. Där finns ett gästgiveri, museum, och fin natur. I parken sitter Rutger Macklean staty med sin hund. Slottsherren som i slutet av 1700-talet rustade upp slottet och moderniserade jordbruket. Idag ägs slottet av en andelsförening. Hämtar i museet en broschyr om området, väljer att gå jaktsigen, en tre kilometers tillgänglighetsanpassad runda runt Svaneholmssjön. Går medurs med början på en grusväg. Går vid ett tegelhus, som kallas Rökhuset men var nog ett hönshus, norrut på stig genom lövskog. Vid en grillplats är en plattform och fin vy mot slottet på andra sidan sjön. En del gamla träd kantar stigen. En frodig alsumpskog passeras på en spång. Trollsländor far runt. Pratar en stund med ett äldre par. Rundan färdigställdes för ett år sedan, i sumpskogen fick man påla nio meter ner. Nu gäller det bara att underhålla det också. Fortsatt genom skog. I norra änden av sjön är en plattform. Vita och gula näckrosor är på väg att slå ut. Svärdsliljor blommar i sankmarken. Vid en gammal ek, ett evighetsträd, är en bänk att slå sig ner på för att t.ex. fundera på evigheten. Går över en gräsyta, före detta badplats, kommer fram till landsvägen. En mäktig ek står vid vägen. På andra sidan vägen är skogsområdet Hästhagen, en lämplig vårutflykt. Går in på slottets borggård, där gästiset har  en uteservering. De har inga småkakor, det blir kaffe och rabarberpaj. Något dyrt men gott. Hoppar över museet, får bli en annan gång. I parken ligger flera hundar begravna. Intill hålls ett friluftsbröllop.

Bilder och dagbok finns på min sida om Svaneholms slott.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Söderåsen - Odensjön & Nackarpsdalen
en midsommarafton
25/ 6 2010: Hittar på nätet att det är midsommarfirande i Nackarpsdalen vid Röstånga kl 14.00. Många år sedan jag var där. Tåg till Stehag, sedan buss till Röstånga. Inget tecken på något firande. Nåja, en timme kvar. Caféet som jag kommer ihåg fanns i dalens början är helt tillbommat. En häst i en hage vet inget. Går grusgången genom vacker lövskog till Odensjön. En cirkulär liten sjö, på tre sidor är branta rasbranter. På den fjärde är en grillplats. Sjön sägs vara bottenlös, men är uppmätt till ca 20 meter djup. Badplattformen framför ett vindskydd är välbefolkad. Det är nog på den flotten som det är en årligt återkommade konsert. Sitter ner på en bänk, dukar upp vin, en sallad, vatten, och jordgubbar. Efter maten rundas sjön moturs. I början spångat över sjöns utlopp, sedan knölig stig mellan rasbrant och sjön. Märklig sjö. Ursprung? Meteorit, vulkan? Tror nog istiden som ligger bakom. Vackert är det. Återvänder till ängen i Nackarpsdalen, klockan är halv tre. Inte en människa. Går Nackarpsrundan i stället, börjar utmed hagen med kor och hästar, fram till en rastplats vid landsvägen, därifrån upp på stig i lövskogen på dalens västra kant. Rundar ovanför branterna Odensjön, som skymtar därnere mellan grenarna. Går till vandrarhemmet vid Röstånga gästis. Det är bokat över helgen av ett antal familjer, de vet inget om midsommarfirandet i Röstånga. Har sitt eget firande. Åker hem utan firande. Nästa dag reser jag min egen lilla midsommarstång och äter jordgubbar. På nätet (samma sida) står att midsommarfirandet är klockan13.30 vid Nedangården i Röstånga. Hur kan jag ha läst så fel?

Bilder och dagbok på min sida om Söderåsen - Nackarpsdalen och Odensjön.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Prästgårdsparken i Östra Sallerup
med Karl XIs stenar, en 1600-tals hyllning från en präst till dåvarande kungen Karl XI.

9/10 2010: Läste i ett dokument om ett förslag att varsamt restaurera parken. Var där senast 2001, dags för ett återbesök. Svänger österut till Östra Sallerup vid Korsholm, på vägen mellan Sjöbo och Hörby. Ställer bilen på parkeringen till Kulturhuset intill kyrkan. På andra sidan vägen går en smal grusväg, genom en gård, ner till en parkering vid grinden in till parken. Parken anlades på 1600-talet av prästen Jöns Hendriksson. Sedan dess har naturen tagit över, och den är idag en skogsdunge, men spåren finns kvar. Parken omgärdas av ett stengärde. Innanför är rester av gångvägar, dammar, och kanaler. I skogen precis efter det man kommit in genom grinden är parkens märkligaste sevärdhet. Som en trolig hyllning till Karl XI lät prästen med stenar forma tio meter stora bokstäver. Ge mig ett C, ... ge mig ett M, ... , ge mig ett A... , det blir:
CAROLVS XI
MONARCHA SVECIAE
på två rader. Fortsätter till östra delen. Här ligger stenhögar placerade i två cirklar kring en mitthög. Något svåra att se, men varje hög är utmärkt med en rödfärgad påle. Man tror det har använts som en kompass, och varje hög ha haft namn efter en då berömd hjälte. Går norrut till där fiskdammarna låg, i nordost mest en våtmark. På sina ställen är det spångat, det gjordes i början av 1990-talet. De ser murkna ut. I nordväst är en damm med öppet, men grumligt, vatten. Söder om den var en större damm, med ett lusthus på en holme. Idag är allt igenväxt. Något tecken på restaurering syns inte. Går och sätter mig i spetsen av Aet i monarchA och dricker en kopp kaffe.

Återvänder till Kulturhuset, med ett enkelt cafe, vävstuga, försäljning. Men också en liten utställning om byn och prästgårdsparken, bl.a. en modell av hur man tror den såg ut. Jöns Hendriksson lät göra ett gravmonument över sig själv. Delar av det, man lät slå sönder det för att användas som fyllning till en trappa, kan ses på norra yttermuren av kyrkan.

Nordost om kyrkan ligger en hög, Klacks backe. Gravhög enligt en vägvisare, eller en hög uppbyggd av Jöns för sina astronomiska observationer?  Var däruppe 2001, ser ut att vara nysått på åkern runtom. Får vara för denna gången.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Trollenäs slott
med smedjan, grindstugan, parken, kyrkorna, borgstugan.
20/6 2010: En eftermiddagstur. Vid mitt besök tidigare i år var det förmiddag, regn, och stängt. Går från parkeringen utmed vägen till smedjan, med glas och keramik, bl.a. klockor med motiv ochglasansikten. Går vidare till parkens ingång och grindstugan. Även här glas och keramik, dessutom fin fotoutsällning. Strosar runt i parken, förbi dammar, små broar över Saxåns armar. Går upp mot slottet. På slottets fasad är ett huvudlöst troll, ätten Trolles vapen. På en annan vägg är tre huvuden, kanske trollets huvud? Sägnen berättar att trollet fick sitt huvud avhugget av en herreman, men huvudet flög på igen.Tredje gången lyckades han förhindra återflykten. Den vackra lilla Näs kyrka intill slottet är öppen. Kyrkan har sitt ursprung i 1100-talet. Finns inga fasta bänker, tegelgolvet är ursprungligt. 'Gå inte pågravhällarna i golvet' ber en skylt, inte alla som verkar se den. Valven är prydda med något skamfilade målningar. I golvet är ett stort block, under är en krypta med kvarlevor av Thotts och Trolle. I ett gravkor är stoften efter Nils och Ann  Trolle, bakom ett galler med det huvudlösa trollet. Utanför kyrkan är gamla gravkors. Lämnar kyrkan för kaffe i Borgstugan. På ovanvåningen är ett galleri. Idag med målningar från folktron. Köper kaffe och äpplekaka i caféet. För bra väder för att sitta inne, slår mig ner utanför. Innan jag kör hem går jag över Saxån, här är en också en parkering, och vägen upp till Trollenäs nya kyrka från 1860. Lyckligtvis rev man inte den gamla.

Bilder och dagbok på min sida om Trollenäs slott.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Vomb - vandring vid Borstbäcken
en lövskogsbevuxen bäckdalgång norr om Vombsjön. Här stod slaget vid Borst 1644, 'färsingarnas blod färgade bäcken röd'.

3/10 2010: Borstbäcken har nyligen blivit ett naturreservat. Vid väg 104 norr om Vombsjön står en skylt 'Naturreservat' som pekar in på en smal grusväg. Svänger in och ställer bilen vid sidan om grusvägen. Längre fram är en vägbom. Går vägen fram genom lövskog. En väg går västerut ner till Borstbäcken. Möter ett par på cykel med två hundar. Hälsar så klart på dem och hundarna. En skylt berättar om naturreservatet. Höstlöven har börjat sin färd mot återvinning. Jag var här senast våren 2001, då blommade den sällsynta lundvivan. Borstbäcken hälsar mig med sitt stilla porlande. En liten bro leder över bäcken, går upp på sluttningen på andra sidan. Kanske en stig här? Svårt att säga. Återvänder. Följer bäcken uppströms. En spång ligger över bäcken. Sluttningen på andra sidan är lerig, vänder vid ett jakttorn. Vägen kröker nittio grader och lämnar bäcken, en stig leder rakt fram. Tar den. Slutar blint vid en granplantering och stengärde. Kasar nerför slänten till bäcken och äter lunch, smörgås med stekt sill. Fortsätter sedan utmed bäcken, omges av branta sluttningar. Vänder om. Där stigen börjar vid vägen sitter ett par. Blir bjuden på kakor. Går vägen fram. Fin utsikt mot Vombsjön. Taket på huset Bellevue har rasat in sedan 2001. Tar norrut i vägkorsning.

25 mars 1644 stod ett blodigt slag vid Borstbäcken. Svenska soldater krossade en bondehär på 500 personer. Det ska på krönet mot bäcken finnas några kanongropar från slaget. Går in på en sorts stig mellan gran och lövskog. Kanske här? Brant och stenigt ner till bäcken, vackert, men inga gropar. Återvänder till vägen. En liten skylt pekar in i skogen. Där är de, groparna, på krönet och med god sikt mot dalgången. Ett sällskap av svampplockare ansluter. De har många konstiga svampar, dvs inte kantareller, i sin korg. Går vidare, tar vänster i vägkorsning. Går över en valvbro, här står en minnessten över slaget. Går ner under valvbron, kanske man kan gå tillbaka längs bäcken. Ser besvärligt ut. Tar istället en gräsbevuxen avstängd skogsväg. Går genom skog, delvis ungskog. Söderut i gräsvägskorsning. Enligt kartan en traktorväg, det var nog ett tag sedan. Den är bitvis en rätt igenvuxen otydlig stig. Kommer fram till en åkerkant mot skogen, som följs. Kan skönja bäcken därnere i dalgången. Kommer ut på banvallen efter järnvägen Harlösa - Bjärsjölagård. Hasar nerför vallen där den passerar över Borstbäcken. Här finns ett dämme. Kravlar upp, och vidare till vägen där jag parkerade bilen.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Höörs gästgifwaregård
19/6 2010: Tåg till Höör. Går förbi dammen vid Enebacken. Kaffesugen. På Berggrenska gården har jag en gång fikat, ligger helt öde idag. Går vidare till Kulturhuset Anders, ser också stängt ut. Intill är ett litet glasblåseri, Incendi glasblåseri. Intressant med glas, gör ett kort besök. Det får bli ett längre besök vid annat tillfället. Kaffet får bli på Höörs gästgifwaregård vid gamla torg. Gästiset startade 1692. Sitter på verandan med presskaffe och en Grönstedts cognac. Inne i ett rum visas prinsessbröllop på storbildsskärm. De tu verkar lyckliga. Inget större intresse för bröllopet, lokalen är tom.  Fortsätter med mat. Sitta på verandan eller i stora salongen? Det är fint dukat i salongen. Blir där. Som förrätt väljs en mäktig silltallrik och en Baronka, ett tjeckiskt öl. Huvudrätt marinerade kammben med kålslå. Till det ett sydafrikanskt vin, Onyx. Det är ju fotbolls-VM där. Nöjd. Viktoria och Daniel åker i en storslagen kortege. En annan får åka tåg hem.

Bilder och dagbok finns på min sida om Höörs gästis.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Tvedöra
militärt övningsfält på 1800-talet, sedan sandtag, idag badsjö. Tvedöra betyder röjning av sand/grus.

2/10 2010: Tvedöra ligger vid vägen mellan Södra Sandby och Torna Hällestad, vid avtaget mot Silvåkra. Vid parkeringen står en minnessten mellan några träd, rest till minne av att här var ett militärt övningsfält på 1800-talet. Går genom en vinkelgång och sedan på stigen ner till sjön. Fortsätter på stigen medurs runt sjön. Kommer fram till en öppning och badplats. En smal väg leder ner hit, går uppför den till en mindre parkering vid vägen till Silvåkra. Vid ett hus är en liten bod, på sommaren brukar det vara ett litet café. På en visare står 'Minnessten'. Följer den, kommer upp på en höjd med utsikt över sjön. Här står en sten med en skylt med en teckning över övningsfältet. Stenen är rest 1997 av 1949 års 7 kompani till minne av major Stellan Richter. Återvänder till sjön och följer stigen medurs. Ungdomar tältar vid den vassbevuxna strandkanten. Utanför är öppna betesmarker. Detta är boskapens land. Kan skymta dem långt bort. När man kör på vägarna här får man se upp, de rör sig fritt. Kommer fram till en fin sandstrand. Som en badflotte ligger ett gammalt mudderverk en bit ut. Ingen som badar idag, tillhör sommaren. Några passerar med hund. Det varnas för att vistas här, farlig arbetsplats. Nog ett fornminne från tiden som sandtag. Det är på sina ställen skräpigt, bl.a. en sönderslagen flaska. Dricker kaffe och äter en kanelbulle på stranden. Går upp på de gräs- och trädbevuxna sanddynerna runt sandtaget. Fortfarande något som blommar. Fullbordar varvet.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Fotboll: BW 90 - HIF 1-1
18/6 2010: Vad är fotbolls-VM mot en liten seriefinal i div IV SkåneÖstra? Inget!  Dessutom har jag ingen TV. Kör till serieledande Bjärsjölagård. Hm, andra tycks ha prioriterat fel. Rätt folktomt med tanke på att det är en toppmatch. Supportern intar sin plats och matchen börjar. Oj! BW 90 skjuter klockrent i stolpen. I övrigt tar lagen ut varandra. Målvakterna har det lugnt. Bollkallen lufsar långsamt efter bollen. Det blåser en kraftig vind. BW har ett kvickt anfallsspel. men HIFs försvar är bra. Frispark till HIF. Kan blif arligt. Domaren tar bollen blåser för halvtid. Det är kvällsmatch, solen kastar långa skuggor. Köper den obligatoriska korven. 13 minuter, olyckstal. Frispark BW, till slut hamnar bollen i HIFs mål. Rätt snyggt. Tycker att HIF har övertag i spel och chanser. Nick i mål? Nej,  de har en duktig målvakt. Det börjar bli grinigt på och vid sidan om plan. Man skäller på domaren. Inget fel på honom, kanske lite petig, en hemmaspelare skriker ett regelvidrigt HELVETE efter en miss, gult kort. BW nockar en HIFare med armbågen. Gult kort. Slutminuter. HIFare stupar på ett utsträckt ben. STRAFF! Inte alls enligt vissa, men domaren dömer. Straffen slås säkert i mål, en rättvis kvittering. Säkra nu bakåt! Oj, så nära 2-1 till HIF. Slutsignal, bäst så. Dålig stämning.Kör hem via vägen i den vackra backen ner till Övedskloster.

Bilder och dagbok finns på min sida om Hässleholms IF: BW 90 - HIF.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Krapperups slott
medeltida ursprung, med bl.a. vacker park, café, konsthall, butik, museum.
13/6 2010: Krapperup slottet. Går av bussen. Slottet har sitt ursprungfrån medeltiden. Av det finns inget synligt, den är sedan dess ombyggd. Utgrävningar på borggården visade hur det en gång såg ut. Om detta står det i museet, som i bild visar historien. Slottet är privat men parken är öppen för allmänheten. På slottets fasad är släkten Gyllenstiernas vapen, den sjuuddiga stjärnan. I dammarna simmar guldfisk. I parken växer en blodbok. Strövstigar leder runt i parken. Små broar går över en bäck. I hörnet av en äng har hästar sin sista vila. Rhododendron står i blom. Går upp- och nerför rhododendrongången. Går upp igen genom rosenträdgården till stallplan. Caféet är inrymt i före detta verkstaden. Väljer kaffe och en bakelse med fruktblandning. Sitter ute på stallplan. Går sedan in i slottsboden i före detta grishuset, nu med gamla möbler och annat. Ser bl.a. keramik från Wallåkra. Strömmen går. 'Det är ugnen i caféet' förklarar föreståndarinnan. Vi diskuterar säkringar. Köper ett vykort. 'Det där är Maja Gullstrand' säger min vän när vi gått ut. Vem? Jag är ett stort frågetecken? 'Känd musiker och från fame factory, hon har öppnat butik här'. Vet jag inget om, men hon verkar trevlig ändå. I väntan på bussen tar vi stigen ner till Lerhamn. Snabbt gjort.

Bilder och dagbok finns på min sida om Krapperups slott.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Vandring Grå Läge - Helsingborg
4/9 2010: Buss till Grå Läge. Det är en vacker dag. Följer kusten norrut, vill se var Skåneledens markeringar upphör. Vänder innan de upphör, får bli vid en annan vandring norrut. Vi ska söderut. Försöker följa strandlinjen. Passerer det lilla samhället Grå Läge. Möter ett manligt sällskap som startat vid Sofiero och ska gå till Mölle. Fortsatt strandvandring. Innan Domsten en stor gräsäng, mot land är en tallskog. Skåneledens vindskydd ligger med utsikt mot Öresund. Finns flera grillplatser. Domstens hamn är relativt stor, med en fiskbod. Måste provas. Köper en varm rökt makrillfilé med bröd. Slår oss ner vid ett rastbord i hamnen. Smakar bra. Måste gå upp i skog efter Domsten. Där ligger en mängd små hus i masonit. Märkligt. Frågar en kvinna. 'Det är hus som monteras på våren och demonteras på hösten. En sorts camping.' På strandkanten är vackert roströda slipade klippor. Går på stig nedanför slottet Kulla Gunnarstorp. Spångat genom skog. Över stor äng innan Hittarp. Går ut på ett rev, äter lunch ute på spetsen av revet. Går sedan på stranden nedanför bebyggelse. Vid Sofiero slott, som inte syns, är en totempole bakom staketet. En skylt varnar för svårframkomlighet utmed stranden, idag är det  lågvatten så inga problem. Förbi nyrenoverat palatsliknande hus, lättgånget bort till Pålsjöbadet. Passerar Pålsjö kallbadhus. Studerar Pålsjö kvarn. På promenaden vid Strandvägen sitter folk i träsolstolarna och njuter av sensommaren. Ingen som badar, omklädningsbåsen stor oanvända. Passerar Gröningen. I hamnen är det studentlekar. Lådbilshoppning ner i hamnbassängen. Rejäla magplask. Avslutar med ett glas rosévin på Dunkers café. Sedan tåget hem.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Skrylle - en vandring till Billebjer
Billebjer är ett litet naturreservat öster om Lund som mest besöks för sitt bad i gammalt stenbrott och sin utsikt från en klippa.
12/6 2010: Parkerar på Skryllegårdens parkering. Börjar med att följa hundspåret. Boskap betar i hagarna. In på stig i skog, en hund slinga med olika stationer. Joggare använder den också, men inte stationerna. Följer sedan grusvägen mot Billebjer. Går in i hagen nedanför klippbranten. Ett stort sällskap har utflykt i det gröna och röda, tjärblomster är i full blom. Går nedanför branten till hagens slut, där jag tar stigen upp på klippan. Härifrån är en storslagen utsikt. Tar sedan stigen västerut, förbi en sten som berättar att 1923 skänktes berget till Naturskyddsföreningen. Kommer ut på större stig till stenbrottet med  enkel badplats. Tar besvärlig stig utmed vattenkanten, finns bättre stig längre bort, fram till klippan i östra delen. Här finns en parkering som de flesta besökarna använder, finns även en toalett. Inom reservatet finns också öppna betesmarker. Går tillbaka till Skrylle utmed Rögle dammar, några provar fiskelyckan. På skogsväg kantad med blommande gåsört. In på stig, på bro över bäck i vilken träden speglas. Rundan på åtta kilometer är fullbordad.

Bilder och dagbok finns på min sida om Billebjer.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Resor: Hallingeberg
En nostalgiresa till min barndoms somrar i Hallingeberg väster omVästervik, där mina morföräldrar bodde i ett husmed namnet Perstorp.

12 juli 2010: Körriksväg 23. Lunch i kaffestugan på Huseby bruk söder omVäxjö. Vidare till Vimmerby, badar vid Nossenbadet. Tar inpå vandrarhemmet Skog och Sjö i Ankarsum.

13 juli 2010: Besöker minmors kusin på Sundsgården i Hjorted. En trevlig pratstundmed jordgubbar. Vilar i hembygdsparken. Äter något sen lunchpå Långsjöns restaurang vid Långsjönsstrand, och tar ett bad där. Varmt. Promenad och kvällsbadvid Ankarsums badplats.

14 juli 2010: Besökergravarna i Blackstad och Hallingeberg. Knackar på i Perstorp,ingen där, ser bebott ut. Går runt och minns. Går upppå Drottningberget, en klippväg vid vägen tillRispetorp. Ingen utsikt över sjön Långrammen. Varmt.Kör och badar i Hammarsbadet i Gamleby. Kör sedan kurvigväg öster om Kogaren, bad i Dröppstad, tillbaka tillAnkarsrum.

15 juli 2010: Rälsbusspå smalspårig järnväg till Västervik.Härlig tur. Lunch vid Båtsmansstugorna. Strosar påkajerna till Stegeholms slottsruin. Kaffe i prostgårdensträdgård vid S:ta Gertruds kyrka. Rälsbuss tillbakatill Ankarsrum.

16 juli 2010: Tackarvandrarhemmets värdpar för trevlig vistelse och körhemåt. Tittar på glas i Målerås glasbruk. Lunchpå restaurangen. Kör nostalgiska vägar Tingsryd - Ryd -Lönsboda - Broby - Hässleholm. Stannar för bad vidNorraryds camping.

Bilder och dagbok finns under Hallingeberg 2010.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Fotboll: Brantevik/Rörum Österlens FF - HIF 5-2
ett riktigt bottennapp.
28/8 2010: När jag lämnar Sträntemölla naturrservat mullrar det oroväckande från mörka moln. Kör till Åvallens IP i Rörum. Intill är en skola och äppelodling. Det är Österlen. Äpplena är snart mogna. Supporten köper sin biljett och intar sin plats. Spelet är knackigt. Har varit så sedan sommaruppehållet. Ett bra genombrott på vänsterkanten, inlägg och 1-0 till HIF. Men försvaret är virrigt. Två genomskärare och plötsligt 1-2. Det regnar en skvätt. Hemmapubliken är nöjd i halvtid. Två lag som spelar dåligt. Paus och givetvis korv. God korv har de. Spelet börjar. Direkt en lyra, troligen ett misslyckat inlägg, som skruvar sig snyggt in i krysset. Målvakten fel ute och 1-3. Hoppet tänds, snyggt skott, 2-3. Ett inlägg stöts i mål men offside. INTE?? 2-4. Nytt inlägg, som nickas i mål, ser ut som självmål, men en meter offside på anfallare. Säker, sitte i linje, va INTE?? 2-5. Ridå. Hässleholmsklacken lämnar. Av för dagen två dåliga lag, vinner det mest effektiva. Hemmapubliken droppar nöjda av. Supportrarna sitter deppiga kvar en stund.

Blir av bekant i närheten hembjuden på kaffe och äpplekaka med smak av ingefära. Gott. 'Hjälper' till med att ösa båten innan hemfärd.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Sträntemölla naturreservat
med en vattenkvarn, skogig bäckdalgång med vattenfall, och böljande backlandskap.
28/8 2010: Strax söder om Rörum på Österlen, vid vägen till Gärsnäs, ligger Sträntemölla. Sträntemölla är en välbevarad vattenkvarn, men också ett naturreservat. Vid vägen är en parkering till naturreservatet. En stätta leder in till en betesmark, som korsas, och via en vinkelgenomgång kommer man in på en stig genom en mäktig bokskog med små dalar. Stigen går till Forsemölla vid Rörums södra å. 'Varning för branta stup' står det. Brant är det ner till bäcken. En gångbro gör att man tar sig över bäcken. Här är ett av Skånes högsta vattenfall. Utnyttjat till en vattenkvarn en gång i tiden. Ett stenhus, murar, vattenränna är minnen sedan mölletiden, och uppströms är en dammanläggning. En körväg gör att man kan ta sig hit med bil. Utmed vägen är betesmarker. Går på en trappa nerför slänten till vattenfallet. Vadar ut i bäcken för att studera det närmre. Vattnet faller lodrätt några meter och fortsätter sedan som en lugn och stilla bäck genom skogen. Går upp igen. En stig leder in i skogen, frågar ett par som kommer gåendes om vart? Ut på betesmarkerna på Rörums backar, och vidare till Mandelmanns gård där de ska köpa grönsaker. Går ditåt, över en stätta, och jag är ute på ett böljande backlandskap. Får och kor betar på de mjukt formade kullarna. Vacker plats. Återvänder till fallet, också det en vacker plats. Sätter mig vid ett rastbord och äter min lunch. Bryter sedan upp, det är en viktig bortamatch i Rörum som väntar.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Verumsgården i Hässleholm
Kafé Verum, Hässleholms IFs café i Hässleholm.
6/6 2010: I T4s f.d. regementsmuseum Verumsgården driver Hässleholms IF Kafé Verum. Verumsgården är en rödmålad stuga med vita knutar vid Vankivavägen. 'Fika först, handla sedan' står det. Inredningen går att köpa. Vinylskivor: Hola Bandoola Band, Frank Sinatra, Towa Carson.Transistorradio, möbler, kläder. Finns öppen spis om det är kyligt väder,utanför husknuten ligger en vedtrave. Behövs inte idag, varmt och solen skiner. Köper ananaspaj, något med rött (hallon?) på, och kaffe. Sitter utanför. Trivsamt. Min far, som arbetade på T4, hade sitt kontor i en annan röd stuga. Försöker hitta den, jag har inte varit här sedan regementet lades ner. Hittar bara en röd stuga till, och det är inte den, så den finns nog inte mer. Den låg nog där tidningen Norra Skåne har byggt sitt tryckeri. Går en runda inom gamla kasernområdet på andra sidan Vankivavägen. I gymnastiksalen spelade vi mycket badminton.

Bilder och dagbok finns på min sida om Verumsgården.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Finjasjön - Hovdala
slott och strövområde söder om Finjasjön.
6/6 2010: Man har stängt min vanliga parkeringsplats, jag får parkera på den  nya. Finns cykelväg från Hässleholm, det är en del som cyklar hit. Slottet brändes under orostiderna på 1600-talet, nämligen 1676.Kvar blev tornet, resten byggdes upp igen. I stora stallet är det lunchbuffé i restaurang Mikkelsen (uppkallad efter slottets släkt Ehrenborgarnas anfader på 1600-talet). Det är för mycket för mig, nöjer mig med en smörgås och en lättöl på fröknarnas café (efter de sista Ehrenborgarna på slottet). Jag är tidig, anstormningen har inte kommit igång. Det är ett populärt utflyktsmål, fridfullt , fint, och med trevliga omgivningar att promenera i. Går över det som varit envallgrav, genom portarna till södra och norra längan, bort till trädgården. Inte mycket som kommit igång, men det tar sig nog. Fortsätter till orangeriet där det är en broderiutställning, inget för mig. Senast jag var där inne var det på en jubileumsklassträff. Kommer att tänka på att det i år är 50 år sedan man började i skolan. Vad tiden går! Dags att köra till kaffet på Verumsgården i Hässleholm.

Bilder och dagbok finns på min sida om Hovdala slott.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Stenskogen - Stanstorpsgraven
Stenskogen är en efter gamla stenbrott ärrig och spännande skog vid Höör.

21/8 2010:
Stanstorpsgraven och en rundvandring för tågburna enligt Hoffman. Tåg till Höör. Går söderut på gatorna till en stig som går utmed stambanan. Från stenbrottet Stanstorpsgraven gick här en smalspårig järnväg för transporterna. Banan kallades 'Brottets bana'. Går genom Tjuvaröd på grusväg fram till landsvägen. Försöker hitta platsen där 'Brottets bana' gick till stenbrottet. Kanske, men det ser inte ut att man ska kunna gå där. Synd. Följer stigen enligt rundvandringen dit istället. Stigen går genom trevlig skog, förbi hage och mellan stengärdsgårdar. På en höjd är skogen borta. Hygge eller storm? Varit här en gång innan (2003) och då växte det vad jag kommer ihåg en ståtlig granskog här. Stenbrottet är fortfarande skogklätt. Det är en spännande natur, ärrig efter stenbrytningen.  Här finns en stor stenhög. Branta stup. 'Brottets bana' är jag inte riktigt säker på att man kan se. En kulle antas vara en massgrav efter snapphanestrider på 1600-talet. Stenar med antydan till borrhål. Informationsskyltar upplyser om verksamheten som var fram till början av 1900-talet. Bl.a. togs sten till domkyrkan i Lund. En fin plats för lunch. Hunden trivs.

Återgår till rundvandringen: 'Ta till höger vid en skylt med texten att här slutar det blå spåret'. Hm, var är den? Kanske den, där texten är knappt läslig. Det är nog stigen vi gick 2003. Struntar i Hoffmans slinga till Stanstorp. Tar österut på grusvägen förbi hus med vasstak, sedan över riksväg 23. På stigar och motionsslingor över höjden vid Orupssjukhuset. Tar en paus och äter medhavda hallon vid en grillplats. Rundar en vacker liten damm. Vägen
är spärrad av grindar vid Tassahuset. Vi knatar rakt genom skogen istället och kommer ut på en cykelväg. Går till Höörsån som vi följer till Höörs mölla. Hoppats på en våffla, 'Stängt idag'. Är väl för dåligt väder. Följer dammkanten, kort sträcka på stig utmed den stilla ån, upp genom skog och vacker begravningsplats. Är sedan i centrala Höör, och fullbordar rundvandringen med att ta tåget hem.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Slott - rhododendronparken vid Sextorp
6/6 2010: Vid den smala vägen mellan Fogdarp och Lyby söder om Hörby ligger ett litet slott i en skogsdunge. Sextorps slott, byggt 1915, då det tidigare slottet brunnit. Vid slottet är en vacker rhododendronpark. För den som tycker Sofieros är för majestätisk är Sextorp ett alternativ. Parken är öppen för besökande. Ställer bilen påden lilla parkeringen i skogen och går ner i dalgången. Mitt favoritrhododendronbuskage har inte slagit ut än, där ormbunkarna framför har rullat upp sig. Vet inget om sorterna, några är överblommade, andra blommar för fullt, en del har inte börjat än. Går på en liten bro över den lilla bäcken som är inflödet till dammen mot huset. Går på grusgången genom en stora rhododendronbuskar. Dammen omges av rhododendron. Rött och gult, speglar sig i dammen. Många ser nyplanterade ut, vad jag kommer ihåg dog en hel del för ett antal år sedan. Dalgången kantas av bokskog, med inslag av några konstiga granar. Vandrar på strövstigen runt dammen. Vackert är det. Jag har förr mött bröllopspar som tagit bröllopsbilden här. Tänkt äta medhavd lunch, men maten är inte med. Gör inget, kör till Hovdala slott söder om Finjasjön för en enkel lunch på Fröknarnas Café, ska ju ändå tillHässleholm.

Bilder och dagbok finns på min sida om rhododendronparken vid Sextorp.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kristianstad - Tivoliparken
trevligt park söder om stationen med promenad utmed Helgeå
15/8 2010:
Buss tll Kristianstad resecentrum. Går via Lilla Torg, med skulpturen 'Kören' vid Speakers corner, till Tivoliparken söder om järnvägsstationen. Måste passera ett järnvägsspår, ett industrispår. Antingen på vägen eller i en mörk och något skrämmande nerklottrad undergång. Väljer den skrämmande undergången. I parken finns en stor lekplats. Intill ligger Fornstugan, från forntidens 1880-tal och då museum, idag ett café. 'Stängt vid regn' står det, stängt är det, men det regnar inte. Mitt paraply är hopslaget. Borde stå 'Öppet vid lämpligt väder', lagom flummigt. Blir ingen fika. I centrum i parken står en majestätisk byggnad, Teaterhuset. Går förbi några ankdammar, och en fågelbur. Där står också trädjur. Här och där står minnesstenar efter parkens grundare och välgörare. I rosenträdgården är det mesta överblommat. I norra delen är en fin visningsträdgård och toalett. Bakom teatern går en promenad utmed Helgeå. Där står 'Ungdom' staty i form av en naken kvinna. Min ungdom tillhör forntiden. Utan min förlorade ungdom sätter jag mig på trappan ner till vattnet. På andra sidan ån ute i sumpmarken byggs det något, över dit byggs en bro, som är stängd. Det är inte färdigt enligt en man, det ska bli ett Naturum som invigs i november 2010. Kanske därför det finns en rabatt som formar 'Naturum 2010' i parken. Utan eftermiddagsfika går jag till bussen hem, utan att använda undergången. Den skrämmer.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Fotboll: Ystads IF FF - HIF 2-1
Div 4 Skåne östra
5/6 2010: Tur att det inte blåser. Planen ligger utan mycket skydd vidSandskogen invid havet. Supportern på plats, matchen kan börja. Usch,Ystad verkar bra, resligt försvar. HIFs anfall väger lätt, men försvaret håller bra emot. Fin passning, en läcker lobb, 1-0 tillYstad. Tittar dystert ner på sidlinjen. Den fåtaliga publiken jublar. HIF har inte många farligheter. Paus med korv o kaffe, som säljs från en vagn. Går och tittar på havet. HIF bättrar sig i andra. Hörna, nicki mål! 1-1. Känns nästan rättvist. Linjemannens tröja och hörnflaggan har samma färg. Oj, så nära mål för HIF! Bollen nuddar insidan av målvaktens fot och ändrar riktning för att hamna på fel sida av stolpen. Ystad anfaller, linjemannen vinkar av för offside. Men!? Domaren blåser frispark till Ystad. Slås snabbt, HIF inte samlat, nick i mål. F-n. HIF pressar på, men det blir årets andra förlust.

Bilder och dagbok finns på min sida Fotboll: Ystad - HIF.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Grönalund
med ramslök och en gång en populär nöjesplats norr om Anderslöv.
5/6 2010: Har många gånger kört förbi Grönalund och skylten med'Grönalunds tivoli' på vägen mellan Börringekloster och Anderslöv.Parkerar på rastplatsen. En skylt berättar om att här låg Grönalunds tivoli, en gång ett populärt nöjesställe, med hållplats på järnvägen Börringe- Östra Torp. Idag är här en skogsdunge, där ramslöken står i blom i stor mängd i skogen invid rastplatsen. En skyltning finns 200 meter söderut till platsen för tivolit står det. Jag tror nog man kan komma dit via stigen upp i backen med ramslöken. Ramslöksbladen är gott att ha i salladen. Det är ingen bra stig, igenväxt och blöt. Jag fortsätter upp för backen. Klafs, jag plurrar, rejält blöt om fötterna. Stinknäva och buskstjärnblomma tittar förvånat mot mig. Till slut upphör stigen, blött och snårigt. Ger upp och vänder. Följer instruktionen och skylten 'Grönalunds tivoli'. Mycket bättre, bra stig genom granskog och fram till en glänta i ung lövskog. Det är som en gräsmatta, den är nyklippt. På en skylt står 'Grönalunds tivoli 1905 -1949'. 1930 var Per-Albin Hansson här och höll föredrag står det. Bilder visar hur det såg ut, inget finns kvar idag. En bänk inbjuder till vila och lunch. Tar av skorna för att torka dem och strumpor. På en bokstam vid stigen är ristningar, kanske gjorda av förälskade par från nöjesplatsens dagar? Om nu boken är så gammal? Dags att köra till dagens nöje, fotboll.

Bilder och dagbok på min sida om Grönalund.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Malmö - Moderna Museet
en filial till Moderna Museet i Stockholm, utan fasta utställningar.
14/8 2010: Tåg till Malmö. Kan inte Malmö, hämtar en karta i turistbyrån i Börshuset mittemot stationen. Den verkar liten, en så stor stad och så liten turistbyrå? Går Östergatan österut. Studerar ornamenten på det f.d. stadsarkivet och f.d. riksbankshus. Huset kallas för 'Pittahuset', eftersom utsmyckningen liknar en lång rad med ett manligt attribut. Beundrar sedan Sankt Gertrud, ett vackert gammalt kvarter med konferensanläggning, pub, kaffe o mat. Svänger söderut vid kanalen,  följer kanalen som sedan svänger västerut. Vid Gasverksgatan ligger Moderna Museet.

Tidigare ett gasverk, och sedan konsthallen Rooseum. På hörnfasaden görs reklam för utställningen 'och Europa kommer att häpna'. Huvudfasaden är ilsket brandgul (d.v.s orange). Reception, butik, och café går i samma färg. Betalar 50 :- i inträde. Förvaringsskåp och toalett går i gult. Går in i en 'biograf', här visas filmer som illustrerar Israel och dess tillblivelse och historia. Den andra utställningen är 'Spektakulära tider', konst från det fina 60-talet, Warholds Monroe, Franzens Hells Angels fest där man ser rakt in en kvinnas kön (något skilt från att måla kungaporträtt), Rauschenbergs get med bilring.

Fortsätter stadsvandringen till Sankt Pauli kyrka på andra sidan kanalen. En fin gammal bil med lika gammal fin förare står och väntar utanför. 'Vigsel pågår' står det på kyrkodörren. Går Kungsgatan till Lugnet. Hittar till Jensens bØfhus. Det är nästan fullsatt. En Hof, round steak, och sallad mättar. Det börjar regna. Tar kaffe på maten på Café Grue, ett litet trevligt cafe. Fast glömska, glömmer det beställda kaffet. Ursäktar sig, ny personal och sjukfrånvaro. Regnet vräker ner, hukar under paraplyet tillbaka till tåget.
0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: En kväll med lökdoft i Rövarekulan
naturreservatet i Brååns dalgång mellan Löberöd och Rolsberga.
2/6 2010: Kör en kvällstur till Rövarekulan. Det är många bilar på parkeringen, som har utökats sedan jag var här senast i nov 2005. Lökdoften från Ramslöken är tydlig trots alla barnfamiljer som använder grillplatserna. Ramslöken står i full blom, den sträcker sig uppför de bokbevuxna sluttningarna. Den växer även frodigt vid ån. Jag tycker om Ramslök, även att ha i salladen, men här får man inte plocka. Går utmed ån till grillplatserna. Bråån har här frilagt en skiffervägg, nästan femhundra miljoner år gammalt från Ordovicium tiden. Yngre, från1800-talet, är en bildsten. Sattes nog när man vurmade som mest för den svenska storheten under vikingatiden. Går vägen bort till den gamla stenbron, här gick förr landsvägen, jag har mat med som jag tänkt äta där. Platsen är upptagen av ett ungt par. Står en stund och studerar ljuset i ån, och hoppas de snart ska gå. Inte det, Nåja, går tillbaka och sätter mig vid en nu ledig grillplats. Någon har glömt stänga toalettdörren efter sig. Följer sedan ån uppströms, studerar mer skiffer. Vid ett bäcktillflöde verkar träden vara kapade halvvägs upp på stammen, det ser inte klokt ut. Vad har hänt? Där ovanför tycker jag mig se en kraftledning, är det därför? Går uppe på sluttningen genom bokskogen tillbaka till bilen. Bygdens bilburna ungdom övar rallykörning på den nu i övrigt tomma parkeringen och på vägen över den gamla stenbron. De kan tydligen vare sig vägmärken eller läsa.

Bilder och dagbok finns på min sida om Rövarekulan.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: utsikten vid Harlösa kyrka
utsikt över Vombsänkan, 'Skånes vackraste utsikt'.
13/8 2010: Tar in på vägen upp till Harlösa kyrka. Mittemot kyrkan är en parkeringsplats. På sluttningen mot Vombsänkan har man byggt en utsiktsplattform. Enligt ett anslag är det 'Skånes vackraste utsikt'. Det får var och en bedöma men vackert är det. Skyltar informerar om Vombsänkans geologiska historia. Sänkan bildades av att berggrunden sjönk. Isälvsavlagringar gör att marken är sandig. I sydost skymtar Vombsjön, i söder Romeleklint på Romeleåsen. Sänkan sträcker sig vidare västerut. Intill plattformen, mot öster, ligger Donationshuset. Förr ett sorts ålderdomshem för gamlingarna på Hjularöds gods, idag ett museum. På plattformen finns bord och bänkar. Slår mig ner med muffins och kaffe och studerar solnedgången. Kör hemåt mot den nedåtgående solens land. Vid Hammarlunda mölla smiter solen under horisonten.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: liljekonvaljer i Linnebjer
30/5 2010: Hinner med ett snabbt besök i Linnebjer, naturreservatet mellan Lund och Södra Sandby. Det är nog dags för liljekonvaljen att blomma. Stora mattor med liljekonvalj, men jag är lite för tidig. Blomningen är på gång, några enstaka blommor är helt utslagna. Mot hagen i norr blommar smörboll. Skogstryn är i knopp. Smörblom lyser gul ikapp med kabblekan i gläntan. Tar en omväg hem, via Frueräften, med rapsfält och utsikt mot Södra Sandby.

Bilder och dagbok finns på min sida om Linnebjer.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Näset - vandring Knösen runt, 10 km
nordliga spetsen på Falsterbonäset med beteshagar, strandängar, odlade fält.

7/8 2010: 'Skanör centrum', går av bussen. Fortsätter mot Skanörs hamn förbi Linnestången, sedan grusgång utmed strandäng till hamnen. Köper i fiskrökeriet marinerad rökt citronpepparlax och kallrökt laxrulle med räkfyllning, för att ha som lunch. Flanerar i vattenbrynet norrut på den fina badstranden förbi badhytter. Där ett nakenbad börjar, går vi in mot land på grusgång över Flommens ängar och vattenytor. Hamnar vid Skanörs borg, dvs kullen som återstår med en antydan till vallgrav. Borgen användes under medeltiden när näset var viktigt för fisket.  Från borgkullen ser man ut över nejden.  Intill ligger Skanörs kyrka. Ett sällskap kommer med håvar, det är humleexkursion. Det surrar i gräset och från sällskapet. Kommer att tänka på snapsvisan;

Vi äro små humlor vi - bzz, bzz.
Vi äro små humlor, som tar oss en geting
etc...

Efter borgen på grusvägen norrut förbi betesmarker. Vid ett vägskäl viker vi av till vänster, rakt fram leder till naturistföreningen Svanrevets område Solhejdan. Kor betar. Kommer till en lada, innan den vänster genom grind ut på strandängarna. Följer en tångvall norrut, vallarna har sitt ursprung som inhägnad och skydd mot högvatten. Genom en dörr till naturistområdet kommer nakna människor, de vadar över till sandreveln och nakenbadet där. Norrut syns vindkraftpark och Öresundsbron. Passerar nyponrossnår. Är nu på spetsen av udden. Lunchpaus med den inköpta fisken. Delikat, både mat och omgivning. Fortsätter på den östra sidan. Har inte sett mycket fågel, men här är en ryttlande rovfågel.

Vid Knösagården är en grind till en grusväg. Kanske man gå utmed vattnet, men vet inte hur det är i andra änden. Kan bli svårt med hunden. Tar den säkra grusvägen förbi skogsdunge. Ser bastanta kreatur, tjurar???, gå på strandängen. Känns bra med grusvägen. Den används av stavgående och joggare. Vid en T-korsning vänster ut mot vattnet. Där finns grind, kunde nog ha gått hit utmed vattnet. I söder är en bred bäck, svår att ta sig över.

Vänder och går in till Skanör, förbi dess gästis. Gäss går fritt vid vägen. Över strandängarna till hundbadet precis norr om hamnen. Även människor får bada där, skönt med ett bad. Avslutar med ett glas vin på rögeriet.
0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Lund - en cykeltur till Rinnebäcksravinen
Vid den senaste istidens avsmältning skapade smältvattnet en liten bäckravin vid dagens Värpinge by i västraLund. Inte så lång, några hundra meter, men vacker.
29/5 2010:  Ställer cykeln i Värpinge by vid ravinens slut. En cykel/gångväg löper längs ravinens östra sida. In till området, som är ett naturreservat, är flera stättor. Går över den första i den södra delen. I denna del är ingen bäck, bara buskar och gräsbevuxna sluttningar. Går norrut. Hela fårskocken kommer på en rad, och slinker ner varifrån jag kom. Här slutar bäcken sin meandrande färd, den rinner in i en kulvert. Fortsätter norrut på den östra slänten. Bäcken meandrar vackert. Det är rätt bra lutning på sluttningen. Bäcken har kraftigt eroderat branterna. Träd lever farligt. Hagtorn är på väg att slå ut. Mandelblom lyser vit på ravinkanten. Det är en vacker lördag seftermiddag, många vuxna och barn passar på att njuta av ravinen och vädret. Liksom bäcken har sitt slut i en kulvert, har den sin början i en kulvert. Gårt illbaka nere vid bäcken. Måste växla sida när branterna är i vägen. Går uppför västra slänten. KLANG! Västerut är en golfbana. Bollen studsar förtretlig iväg ynka 20 meter. I öster är Värpinge bostadsområde. Går till cykeln. En katt stryker runt benen, ger den en klapp innan den försvinner in i vårgrönskan. Jag väljer att cykla hem via Monumentsparken, med monumentet över slaget vid Lund, i en underkörsel har konst- och designskolan gjort tunnelutsmyckning. Trevligare än den vanliga grafittin. I Borgarparken på Norra Fäladen är det årliga Kalaset. Stannar till och lyssnar på kulturklassernas framförande på scenen och äter gambisk mat. Någon sorts friterad degklump, stekt ris, och tomatsås. Inte illa.

Bilder och dagbok finns på min sida om Rinnebäcksravinen.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Ystad - Klosterträdgården
med örtagård, kålgård, rosarium, damm, pionträdgård.
1/8 2010: Går från Sankta Maria kyrka till Klostret. I Klostret är Ystads kulturhistoriska museum, som jag besökt tidigare. Utanför är Klosterdammen, går runt dammen till pionträdgården, där det mesta är överblommat. Den ligger undanskymt, nog inte många som hittar hit. På norra sidan av klostret är en i mina ögon fin örtagård med medicinalväxter, kanske såg klostret örtagård ut så här. I en del är en kålgård, med grönsaker som odlades. I rosariet är det mesta överblommat. Ett litet springvatten är vackert dekorerat med rosenblomsblad. En snabb vända in i Klosterkyrkan, kommunalägd kyrka. Syskonen Thott står och diskuterar, liksom förra gången.

Kaffedags, går till Bäckahästen. Bäckahästen var en häst som lockade barn att rida på sig, för att sedan dra ner dem i vattnet. I Ystad är Bäckahästen en kaffestuga. Som sig bör står Bäckahästen som skulptur. Det är för fint väder för att sitta inne, slår mig ner i trädgården med en kaffe och hallonpaj med vaniljsås.
0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kungsmarken - guidad botanisk vandring
29/5 2010: Det är en annons i tidningen, det är idag den årliga botaniska vandringen på Kungsmarkens golfbana och naturreservat mellan Lund och Södra Sandby. Hinner inte cykla dit så jag får ta bilen. Delar av golfbanan är avstängd p.g.a. vandringen, så man kan känna sig säker. Guide är Lennart Engstrand, pensionerad föreståndare för Lunds botaniska trädgård och ofta anlitad expert i radions Naturmorgon. Han är kunnig, entusiastisk, och pedagogisk. Det är ett drygt tjugotal människor och några hundar som samlas vid klubbhuset. Vi lär oss om klibbal och gråal, den senare förekommer inte i Skåne, men här är ett exemplar. En av hundarna botaniserar ivrigt i växtligheten. Vi går ut på ängarna. En stor mängd gullviva, den har jag mycket av i gräsmattan hemma. Smörblom av olika sorter. Smörboll, min favorit från fjällvärlden. Svartkämpar. Daggkåpa. Blåsuga har jag aldrig sett tidigare. Några vet redan allt, jag känner mig dum. Medlemmar från golfklubben hjälper till. På klubbens hemsida, http://www.lagk.se/, finns beskrivning och bilder på vad som finns. Ett bestånd med St Persnycklar. Något som liknar jordgubb, troligen parksmultron, relik från 1700-talet då den odlades. Där är också ett gammalt fruktträd. Svinrot, visste jag inte heller, liksom den blå lilla jungfrulin. Den sällsynta göknycklar, givetvis har jag aldrig sett den innan. Många kameror förevigar den. Smalbladig lungört. Det berättas så mycket, jag kommer inte ihåg allt. Hemkommen stoppar jag näsan i min väldoftande syren.Det är fint det också. Visst är det en härlig tid. Ser fram emot nästa års vandring, då har jag glömt allt och det är som nytt igen.

Bilder och dagbok finns på min sida om Kungsmarken.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Ystad - Sankta Maria kyrka
1/8 2010: Tåg till Ystad. Går de pittoreska gränderna till Stortorget där Sankta Maria kyrka ligger. Kyrkans ursprung är från 1200-talet. Under åren som gått har den förändrats en del. I taket i vapenhuset är en otydlig svårtydd takmålning. Orgelläktaren är mäktig. Under orgelläktaren står kyrktagningsbänkar, avsedda för kvinnor på den tid de ansågs orena efter en förlossning. Ett dopkapell med fin altartavla och dopfunt från 1611. Predikstol i kalksten. Högst hänger Jesus snidad i trä från 1500-tal på sitt krucifix. Den stora altartavlan visa nattvarden, Maria och Johannes flankerar som skulpturer. I golvet är slitna gravhällar, många fötter som trampat på dem. I gången bakom altaruppsatsen, koromgången, är en kalkmålning. Den skildrar den heliga Dorotheas martyrskap. Jag är inte så hemma på nartyrer. Lämnar kyrkan för att besöka klosterträdgården.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Fornminnen - en afton på Karaby backar
27/5 2010: Karaby backar, vid Västra Karaby kyrka strax väster omKävlinge, är ett fornminne i dubbel bemärkelse. Skapade av istidens isälvar i forntiden, och på dem begravde man sina döda under bronsåldern. Parkerar vid kyrkan. Därifrån går jag några hundra meterpå en smal grusväg, där finns en vinkelgenomgång in till backarna, och en (som ofta är fallet) blekt oläslig informationsskylt. För att skydda gravhögarna från de betande korna så är högarna inhägnade, vinkelgenomgångar gör så att man kan ta sig fram till dem. På en gravhög står en rest sten. Går upp på den högsta punkten, en gravhög högst upp på backarna. Härifrån har man utsikt ut över den skånska slätten där rapsfälten lyser gula. Ser  vid horisonten de välkända siluetterna Turning torso, Öresundsbron, det nutida fornminnet Barsebäcksverket, Lunds sjukhus. Lämnar min utsikt för att gå till en mindre gravhög. I sänkan mellan dem är en äng med blommande Mandelblomma. Till högen är ingen genomgång, men man kan häkta av stängslet. Från högen ser jag norrut ut över ett rapsfält. Den nedåtgående solen börjar titta fram bakom molnen. Jag lägger mig i gräset på en sluttning och njuter av kvällen.

Bilder och dagbok finns på en afton på Karaby backar.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Vomb - badplatsen vid östra Vombsjön
en fin något undanskymd badplats.
31/7 2010: Kör söderut från Övedskloster mot Björka. På en oanslenlig skylt står det 'Badplats'. En grusväg leder ner till en parkering, varifrån en stig leder förbi en toalett till badplatsen. Några grillar, några tältar i skogskanten, några solar, några badar. Byter om och tar ett skönt dopp, det är behagligt i vattnet. Doppar gör sig även hundar, våra fyrbenta vänner  verkar ha tillträde. Sätter mig på min vanliga trädstam, trädet gör en horisontell böj, och dricker mitt kaffe. Ungar klänger i trädet. Träds rötter ligger bara och sträcker sig ner i marken. Det är en härlig plats, som sträcker sig flera kilometer utmed Vombsjöns östra sida. Går söderut, över en bäck, följer stranden. Innanför är betesmark. I vattenbrynet ligger mängder av död småfisk. Varför och vad? Diskuterar detta med kvinna och hund. Man kan nog gå ända till Björkaåns inflöde i sjön. En titt på klockan säger att det får vara en annan gång. Återvänder till bilen och kör hem.

Läser senare att det är gösyngeldöd i Vombsjön, troligen värmen och syrebrist som är orsaken. Det var gösyngel som låg på stranden.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kyrkorunda
Östra Vrams, Träne, Djurröds, och Linderöds kyrkor. Med Bosarpasjön.
23/5 2010: Är bjuden på middag på Linderödsåsen. Passar på att besöka en del kyrkor. Som vanligt är de låsta allihop. Kör via Löberöd till Hörby, och sedan ut på E22an. Skit, hamnar bak en militärkolonn. Sakta, och jag orkar inte hålla på att köra om och om och om. Det är storövning i Skåne, det måste vara hela kvarvarande svenska försvaret som är ute. Vänder och kör småvägarna via Svensköp till Östra Vrams kyrka vid Tollarp. En romansk kyrka från 1100-talet. Ser lite buttig ut. Fortsätter genom Tollarp till Träne. Kyrkans ursprung är från omkring 1200, tornet byggt under senmedeltiden. I kyrkan ska det finnas ett gravkor för ägarna till Ovesholms slott. Funderar på att köra till slottet, men vädret har blivit sämre med duggregn och tiden knapp. Kör vidare till Djurröd, en gång med ett reltivt bra fotbollslag. Kyrkan från sent 1100-tal, på tornet står att det är byggt MDCCCLII, = 1000 + 500 + 3*100 + 50 + 2*1, dvs 1852. Församlingshemmet är en röd stuga med blommande fruktträd i trädgården, På andra sidan vägen är ett skolmuseum. Kör på trevlig väg till Linderöds kyrka, som ligger uppe på en höjd. En nästa tornlös kyrka, som även den är från senare delan av 1100-talet. Tornet blev inte så högt, det hade man inte råd till. Ovanför kyrkdörren är en märklig relief, med bl.a. en figur som gör grimaser över en bunden djävul. Kikar genom ett fönster, kan se väggmålningar. Dags att köra till middagen. En smal grusväg genom skog tar mig dit. Mellan mat och kaffe behövs en promenad, vi styr den på skogsväg genom skogen till badplatsen i Bosarpasjön. En fin liten badplats som på sommaren är välbesökt. En del kallar sjön för Bosarpssjön, med binde-s istället för med det skånska binde-a, det förra lär vara svenska. Vid badplatsen är en bangolfbana och cafe. Klubben, Sjövikens IF, är en anrik bangolfklubb. På återvägen tittar vi till delar av en lastbil inne i skogen, sista vilan. Kör hem min väg i solnedgång, vid Hammarlunda mölla är ett prunkande rapsfält.

Bilder och dagbok om kyrkorundan.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Slott - Övedskloster
slottet vid nordöstra Vombsjön
31/7 2010: Alléen vid Övedskloster är alltid lika vacker. Ställer bilen på parkeringen utanför slottet. Slottet är privat men parken är öppen mellan 7-16. Under medeltiden ett kloster, från den tiden finns inget kvar. Nuvarandebyggnad är från 1700-talet. I en hage med midsommarstång betar lamadjur. Går genom portalen till kullerstensgården. 'Till trädgården' står det på en skylt, som visar mig nerför en bred trappa till trädgården. Det är omväxlande alléer och gräsmattor. En stor blodbok pryder sin plats. Går genom en lövgång. Söderut från slottet är en gräsmatta, kantad av piedestaler med blomkrukor. Längst bort en porlande fontän. Söker mig västerut på en gång, 'privat' står det, får vända. Mot en huslänga invid slottet prunkor rosor. Vänder ner till fontänen, en bro går över en bäck. En gånrgist leder in till ett fält, en bäck vindlar fram, kor tittar ut mig. På fältet är nyanlagd våtmark. Söker mig mot sjön, förr gick det bra att gå över fältet. Nu är det ett elstängsel ivägen, går att häkta av, men jag vänder för jag känner att det är dags för ett bad. Går till bilen för att köra till badplatsen vid östra Vombsjön.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Lund - märgelgraven
med Klosterängshöjden.
18/5 2010: På sluttningen av Klosterängshöjden mot motorvägen har det enlagts en stor rabatt med tulpaner. De bör ha slagit ut nu. Går dit på en kvällspromenad. Tulpanerna blommar för fullt. Tror inte det är många av de som far förbi på motorvägen som uppmärksammar blomningen. Går upp och hälsar på tjurarna, tycker de ser lite slitna ut idag. Fortsätter nerför sluttningen mot märgelgraven. Även rapsfältet står snart i full blom.

Bilder och dagbok finns på min sida om märgelgraven.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Söderåsen - en vandring Skäralid runt
en välkänd sprickdal i Söderåsen med rasbranter och vacker skog
25/7 2010: Buss till Skäralids nationalpark. Besöker naturcentrum där det visas en utställning om naturen i natilonalparken och fina trädbilder. Vid Skärdammen står folk och funderar på vägvalen. Går 'branta' trappan upp till norra sidan av dalgången. Njuter som vanligt av den mjukt gröna bokskogen. Fortsätter utmed kanten av dalens branta sida. Den mest kända platsen är nog Kopparhatten. Hit kan man komma med bil. En ramp gör utsikten tillgänglig för rullstolsburna. För det är en utsikt värd att se. Går sedan Offavägen ner till Skärån i dalbottnen. Äter medhavd lunch, festar till det med lite vin. Tar blå spåret utmed ån till Korsskär. Stigen är här knölig, korsar ån på bro, först spångat sedan en helt stenig stig utmed rasbrant. Byter sida igen för att kämpa upp till Liagården, med raststuga, vindskydd, pump, och eldstad. Det går att övernatta i stugan, finns britsar men inga madrasser/filtar vad jag kan se. Återvänder på blå spåret mot Skäralid utmed södra sidan av dalen, stig, grusväg, stig. Finns några fina
utsiktspunkter, den kända är den hisnande klippavsatsen Hjortsprånget. Utsiktsmässigt tycker jag de längre upp är bättre. Bär brant ner till Skärdammen. Tar en kaffe och halloncanapé i restaurangen i väntan på bussen.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Fotboll: Rydsgård - HIF 1-3
med Örsjö kyrka och Örsjöstenen.
15/5 2010: Det duggregnar från tunga moln när jag parkerar vid Örsjö kyrka. En kyrka från 1100-talet med ovanligt brett torn. Det lär finnas fina väggmålningar, men kyrkan är låst så de får jag vara utan. Går till nordöstra hörnet av kyrkogården. Några meter från muren, mellan träden inne i en tträdgård till en gård, står en runsten, Örsjöstenen. Jag smiter in i trädgården, grönskan döljer mig och mitt randiga paraply. Stenen användes ett tag som trappa. 'Tumme reste sten denna efter Hanved, broder sin, (en) mycket god kämpe', så lyder inskriptionen enligt min bok.  Kämpar är också 'mitt' fotbollslag Hässleholms IF som snart ska möta Rydsgård. Kör till Rydsgård. Köper biljett för 50 kronor och en matchlott för en tia. De har en läktare med tak! Behövs idag. Läktaren fylls på. Lagen hälsar, matchen kan börja. HIF börjar bra, är först på de flesta bollar, vinner närkamper. 'Bra di gröna' hörs någon ropa, fler än jag är här och håller på HIF. Jubel!! HIF gör mål. Regnet strilar, På andra sidan står man med paraplyer. Paus. 0-1 står det på resultattavlan. Korv. De har bara smal, köper två. Går tillbaka till läktaren. 2a halvlek börjar. Sätter mig ner. Hemmaklacken jublar! Vad hände? 1-1, tittade inte just då. HIF kommer av sig, men hämtar sig snabbt. Fortsatt spelövertag. Lurigt lågt studsande skott, bollen får fart i det våta gräset, målvakten kan inte greppa den. Returen är HIF först på 2-1.  Resultatkillen sätter motvilligt upp en 2a. Fortsatt HIF dominans.  Signal. Domaren konferar med linjemannen, HIFare får en retroaktiv varning för en tackling. Friläge! Argghh målvakten räddar. Returen till HIFare som från långt håll  lyrar in bollen i tomt mål. Hurra! 3-1, deppig resultatkille. Rydsgård träffar stolpen, kommer inte närmre. Slut. Publiken genar över den åtgångna planen. Skickar ett glädjande SMS med resultatet. Vinner inget på matchlotten, gör inget.

Bilder och dagbok finns på min sida Fornminnen : Örsjöstenen
Bilder och dagbok finns på min sida Fotboll : Rydsgård - HIF 1-3


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kusten - vandring mellan Glumslöv och Råå
24/7 2010: Tåg till Glumslöv, går landsvägen söderut till Hilleshögs dalar. Går där på stig mellan fält och kullar till Rustningshamn vid Öresund. Följer stenig stig den korta sträckan till Sundvik med sin lilla hamn. Det är många bilar i farten på vägen till Ålabodarna. Stockrosor prunkar, cyklister far fram. I hamnen är det hamnfest. Går genom byn, upp till gånggriften. Nedanför byggs det. Hur är det med strandskyddet? Går på landborgen mot Fortuna. Stupar brant mot stranden. Cyklister vill komma förbi. Stigen är smal. Lertäktsdammarna innan Fortuna skyddas med bl.a. strandråg från erosion från havet. Går vidare norrut till Rydebäcksbadet, det är folktomt. Passerar hus som varit statarlänga. På cykelstig genom skog, förbi Rydebäcks herrgård. Kommer ut vid stranden igen, inåt land ligger Rya golfbana,med sitt klubbhus. Kommer fram till Örby ängar med badstrand, gräset är brunbränt. I ett fuktigt område är det frodigt. Uppe på land ligger Sundsgårdens folkhögskola. I hörnet av ängarna är ett vindskydd, Skåneleden går här. Nerklottrat och gallret till grillen är sönder. Huset bakom är nerbränt. Går på stranden till Råå hamn, som är fylld med båtar. Äter en laxkebab på Lasses Fiskrökeri. I hamnen är det kasedans. Skulle sänka medelåldern rejält, passerar bara. Sedan buss till Knutpunkten.0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Felisia: kattbilder
Några nya kattbilder:
Hamburg
- strax utanför DESY.
Fågelsångsdalen - en katt är ute på promenad med sina människor och hund.
Svart katt - järnvägsstationen i Lund.
Tirups örtagård - katt 1 i örtagård.
Tirups örtagård - katt 2 i örtagård.
Ankarsrum 1,2,3 - tre katter på vandrarhem i Ankarsrum väster om Västervik. En har en tumör i ena ögat men klarar sig bra ändå.

Bilder finns på min sida med Kattbilder.


1 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Kullen - En vandring från Arild till Mölle
Berget i nordvästra Skåne med branta klippor mot havet, skog, och backar.
23/7 2010: Tar bussen till Arild med G och hunden Z. Går i gränderna med de pittoreska husen. Passerar förbi Arilds kapell, troligen ett fiskekapell. I taket hänger ett kyrkskepp, sägs vara modell av1700-talets sundsbåtar. Går vidare till Tussans badplats, en klippbadplats. Fortsätter på smal stig längs kusten. Det är en klippig kust. Går ut vid Arilds källa, ser inte något som liknar en källa. Vet inte riktigt hur långt man kommer, passerar nog Röde Hall och fram till Tångehallar. Beundrar klippformationerna. Här är det stopp. Stigen ser ut att försvinna, blir besvärligt fortsätta med hund. Går tillbaka och tar röda spåret till Himmelstorpet, med anor från 1600-talet, hembygdsgård med kaffeservering. Tar en smörgås och kaffe i trädgården. Härifrån är det lämmeltåg till Vilks verk Nimis/Arx. Vi hoppar över det. Går på stig, blå spåret. genom skog, över Sadeln, rundar Håkull. Går inte upp denna gång. Vid vackra Håkulls mosse gör vi en avstickare på stigen mot Valdemarsgrottan, utan att gå ner dit. Ser brant ut. Får vara till en annan gång. Fortsatt på stig genom skog, upp och ner. En skogsväg tar oss till stigen förbi den lilla Ona mosse. Vid Djupadalsvägen 'lurar' jag iväg tyskar på mountainbike åt fel håll, tog miste på riktning. Skäms. Väg är det inte, rätt så igenvuxen. Går den fram till Mölle för att ta bussen hemåt.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Romeleåsen - Körsbärsdalen
14/5 2010: Vet inte exakt var Körsbärsdalen ligger, vet att den är söder om Idala i Veberöd. Frågar en man i Idala: 'Kör ner till T-korsningen, där vänster, strax efter det grusvägen börjar är en parkering. Sedan kan man gå grusvägen till Körsbärsdalen'. Han visar på min karta var dalen är. Vid parkeringen är en stig in i bokskogen. Kanske man kan gå den? Tar det säkra, dvs grusvägen. Det är inte långt, vill man inte gå går det att ställa bilen utmed vägen. Jag behöver inte använda stättan, det är en öppning i stängslet. En bäck porlar fram mellan brant slänt och fält. Går över en bro uppför slänten. Hamnar bland en och fågelbär. Jag är för tidigt ute, blomningen är på gång, men sluttningarna lyser inte vita än. Det är en vacker dalgång ändå. Norrut är fäladsmark. Följer dalen uppströms, slutar vid ett område där skog huggits ner. Antar för att återskapa fäladsmark. Går över till södra sidan. Här är blött, plaskar över i bäcken. På sluttningen är fågelbär. Går till dalsände, och vänder. Måste använda stättan, stängslet har stängts. Återvänder till parkeringen. Följer stigen en bit in i bokskogen, en fin bäckdalgång.

Bilder och dagbok finns på min sida om Romeleåsen - Körsbärsdalen.


0 Comments
Write new comment

Written by: Ulf Mjörnmark
Skåne: Romeleåsen - Dörröds fälad
Kristi himmelsfärds dag, 13/5 2010: Parkerar vid idrottsplatsen i Genarp. Går Skåneled utmed Häckeberga fälad, över knallen Järnhatten, till STFs torp Kullatorpet. Där är folk, de har nog hyrt det. Går på gångrist in på Dörröds fälad. Får och lamm ger mig en snabb blick, och fortsätter sedan obekymrade att äta. Jag tittar också ner på marken, inga blommor än. Jag tittar upp. Här växer några fågelbärsträd. Blommorna är på väg att slå ut. En stig är markerad med röda prickar på sten och träd. Jag följer den. Via en gångrist lämnar jag fäladen och kommer in i lövskog. Vid hus ut på skogsväg genom granskog. In på stig som tar mig till Skåneleden. Harsyrans blomma tittar blygt ner i marken. En gångrist återför mig in på fäladen. Överger Skåneled, och går över ett lågt stengärde fram till slänten mot en bäckdalgång. Dricker mitt kaffe med utsikt ner i dalgången, strövar runt på slänten och letar efter tecken på orkidéblom, resultatlöst. Går ner till bäcken, där en liten träbro hjälper mig över. Sedan lite brant upp till enebuskage och hasselbuskar, vars bladsprickning har kommit igång. Är åter där jag började fäladsvandringe. Mountainbikecyklister far förbi. Jag beundrar ett träd på vilket fågelbärsblommor slagit ut. Kanske det är längre kommet i Körsbärsdalen söder om Veberöd. Har aldrig varit där, bestämmer mig för att köra dit imorgon. Det är ju en ledig klämdag. Går tillbaka samma väg.

Bilder och dagbok finns på min sida Dörröds fälad.


0 Comments
Write new commentTalkActive Blog - Copyright 2017 - Talkactive ApS - all rights reserved.